Vanliga frågor
Vad kan hända när man sätter film på plexiglas (plast rutor)?
Att sätta film på plast rutor är inte alltid det bästa. Anledningen till detta är att plast avger ”gaser” och dessa kan bli ganska påtagliga när plasten utsätts för värme (solljus) och kan i visa fall resultera i att filmen släpper eller bubblar till sig. Detta problem gäller även för dom bilmodeller med plast glas men det är bara i visa fall som ett ovanstående problem har uppstått. Så man kan inte riktigt säga att man avråder att sätta film på plast, men man ska vara medvetna om detta. Vi kan istället erbjuda en specialfilm som är särskilt anpassad för att monteras på plast, Silver 20 Polycarbonat.
Stoppar solfilm blekning?
Solfilm reducerar blekning, det stoppar inte blekning helt! Sen ska man tänka på att det inte bara är UV-ljuset som bleker utan det finns även andra faktorer som påverkar blekning, så som
- Synligt ljus
- Värme och fukt
- Kemiska ångor
- Materialålder
- Materialkvalitet
Jag har kört in min bil i en pelare och repat min Venture Shield, finns det något jag kan göra för att reparera detta?
Ja, om du tar en varmluftspistol och värmer försiktigt på det repade området så går reporna oftast ihop och försvinner helt. Ha inte för varmt på pistolen för då finns risk att du bränner filmen och riskerar att skadar lacken.
Varför ska jag sätta solfilm på min bil?
Solfilm är mer än bara tonade rutor. Filmen reflekterar bort både solstrålning och värme vilket ger en behagligare och säkrare resa. Man får också Med dagens högteknologiska tekniker kan man tillverka solfilmer för bilar som inte uppfattas som mörka, men ändå ger ett relativt bra insynsskydd och framför allt ett otroligt bra värmeskydd. Bilen får ett nytt useende men också ett splitterskydd om olyckan skulle vara framme. Läs mer om solfilm på bil här.
Kan solfilm orsaka att glas spricker?
Glas spricker när det utsätts för spänningar. Det finns fem olika typer av spänningar som kan orsaka att glas spricker:
- Termiska spänningar – absorption från solstrålarna
- Tänjspänningar – från glasets egen vikt
- Mekaniska böjspänningar- från vinden
- Stötspänningar – från flygande objekt, hagel, bollar
- Vridningsspänningar – från byggnaden eller fönsterkarmen
Den första typen, termiska spänningar, är den enda som solfilmen kan påverka. Solfilm på glas kommer att öka de termiska spänningarna då glaset belyses av solen. Det finns dock andra faktorer som ökar den termiska spänningen i glaset, tex delvis skuggning av fönster från markis, persienner eller rullgardiner som sitter alltför tajt mot glaset, skyltar eller dekaler på glaset, värme eller kylventilation som är direkt riktat mot glaset.
Dessutom har olika typer av glas (härdat kontra planglas, klart kontra färgat) olika absorptions grad och därmed också olika termiska spänningar. Solfilmstillverkarna rekommenderar en solfilm till olika typer av glas. Denna lista innehåller vissa glastyper eller villkor där solfilm bör användas med extrem varsamhet.